Русский
Prezentacija kulturnih dostignuća Azerbejdžana
u Srbiji.

Azerbejdžan - Kulturni turizam

Azerbejdžan - zaista neverovatna zemlja. Sve u njoj je jedinstveno - priroda, kultura, istorija, običaje i tradicija, arhitektura i još mnogo toga. Takođe nju zovu "Zemlja vatre" (iz "azer" - vatra). Zaista, još pre naše ere  ovde su živeli  plemena vernika zoroastrizma.O tome  na teritoriji Azerbejdžana su stari dokazi – pećinske  slike, statuje božanstava, drevne hramove. Pored toga još od davnina zemlja je poznata po svojim - atešgjahama –hramovima vatre. Dan danas  na Abšeronu ima  mesto  zvano Janardag (Vatrena planina). U Nahčivani, Kalbadžari, Lankarani, Babadage ... iz zemlji izviru tople vode .Na teritoriji Azerbejdžana nekada postojala drevna država  Atropatena.

Svaki grad Azerbejdžana nosi nešto posebno. Centar drevnog gubanskog kanata – Guba, grad - poznat po svojim srednjovekovnim  tvrđavama  i džamijama,  a kanjon I vodopad Afurđi I Tengi  zaslužuju posebnu pažnju. Jedan od najstarijih gradova - Šeki - poznat po  luksuznim dvorcima I palatama, od kojih su neki danas  pretvoreni u hotele.
Azerbejdžan će vas iznenaditi i svojom prirodom: na njenoj teritoriji su more i reke, visoke planine i ravnice, pustinje i šume. Vas čekaju  lepe pejzaži, vodopadi i planinski potoci, izvori sa čistom vodom, duboke doline, zelene livade, termalni i mineralni izvori, čist planinski vazduh ...
Turisti ovde odmaraju  u luksuznim hotelima i odmaralištima  na Kaspijskom moru, uživaju u ronjenju, skijanju na vodi, vožnji čamcima. Za poboljšanje i jačanje zdravlja spremne su mnoge poznati  letovališta u Azerbejdžanu.
Zbog jedinstvene mikroklime Lenkoran i Tališ se smatraju se  jednim od najboljih Spa-odmarališta u regionu.

U znak sećanja sa putovanja u ovu jedinstvenu zemlju  možete da ponesete sa sobom gubanske tepisi,pravo vino, kvalitetnu  svilu i mnoge druge suvenire.

Dakle, dobrodošli u Azerbejdžan!

Gradovi  Azerbejdžana

Baku

Baku - jedan od najlepših gradova na svetu, koja se nalazi na raskrsnici Evrope i Azije. Samo ime glavnog grada tumači se kao "Udar vetra", "Grad vetra" ili "brdo", "grad na brdu". Lučki grad Baku - kulturni, industrijski i politički glavni grad Azerbejdžana, koji se nalazi na zapadnoj obali Kaspijskog mora, na obali zaliva u južnom delu poluostrva Abšeron, bogata svoim  naftnim poljima. Baku obuhvata 11 upravnih okruga i 5 naselja gradskog tipa.

Ganđa

Ganđa se zove majka gradova Azerbejdžana. Ovo je jedan od najstarijih i najlepših gradova u Azerbejdžanu, vekovima je bila poznata po svojoj bogatoj kulture, jedinstvenoj arhitekture,prelepoj  svile  i tepisima. Sve ovo je utvrdilo Ganđu kao  kulturnog  i političkog centra  Bliskog istoka. Prema antičkim izvorima, grad nastao u IX veku. Ganđa u različitim vremenima bio deo država Šedadid, Seldžuci, Eldegizidi i drugi. Već u X veku, brzo razvijaju se zanate, grade se utvrđenja, palate i džamije. Svako doba je ostavio  svoj kulturni sloj u istoriji grada. Mnogo puta grad je bio uništen od strane moćnih zemljotresa. Ganđa - rodno mesto velikog pesnika Nizami Genđevija. Ovde je takođe  napisao svoje “ Persijski pesme” čuveni ruski pesnik  Mihail Ljermontov.

Guba

Grad Guba se nalazi 170 km severno od Bakua, na živopisnim padinama. U prošlosti –bio je glavni grad Gubanskog  Kanata,koja se pojavila sredinomXVIII veka. Neprevaziđenu lepotu planina ovog kraja opisivali poznate ličnosti, Aleksandar Dima-otac, ruski pisac Bestužev-Marlinski, norveški istraživač Tor Hejerdal i drugi. Zaista, pejzaži Gube je teško opisati rečima. Priroda činilo se ovde okupilo sve svoje boje : bujne zelene alpske livade, vrh ledene kape planina, prozračno-plave i brze planinski potoci. Među prirodnim atrakcijama su poznati Afurdžiskii vodopad i kanjon Tengi. Među znamenitostima  su poznati Đuma džamija (XIXv.) Sakina-Hanum džamija, Hram zoroastrijanaca u selu Hanalig, osmougaoni mauzolej u selu Agbil (XVIv) i dr. Simbol Gube – voćnjaci sa jabukama i prekrasne gubanske tepisi, koje  uživaju veliku popularnost daleko izvan granica Azerbejdžana.

Lenkaran

Lenkaran-  suptropski raj, grad- odmaralište . Nalazi se na jugoistočnom delu Azerbejdžana, gotovo na granici sa Iranom. Na istoku, grad je tik uz Kaspijsko more. U prirodi  Lankarana kombinuje se strme planinski vrhove i plodna ravnica, obalni područja i zalive. Geografski i istorijski, Lenkaran je bio član raznih država. Od davnina poznata kao područje Tališ  - u sastavu Male Midiji ili Atropatena. Lenkaran je takođe bila pod uticajem Seldžuka i Timurida . U XVI veku  bila je u sastavu Iranske dinastije  Safavida. U XVIII – XIXvekovima bila je prestonica nezavisne Tališkog kanata. U XIX veku pripada Rusije. Sam grad je Lenkaran interesantan tvrđavom (XVIII vek) i Kičik -bazar  đamijem(XIXvek). Na 100 km od Lankarani je jedan od najlepših gradova  srednjeg veka - Hanega, očuvane zidine tvrđave (XII-XIV vek), džamija i grob Pir Huseina, minarete i druge drevne građevine.

Nahičevan

Nahičevan - jedan od najstarijih gradova Azerbejdžana. Na kraju VIII - početak VII veka p.n.e. grad je bio u sastavu države Manu, a zatim Midiji. U VI v. p.n.e. je bio porobljen od strane države Ahmenidov. U II v. p.n.e. ušao u sastav Atropatene .U X veku  Nahčivan postae prestonica države Atabekov Eldegedizidov, i XI v. prestonica Seldzhukidske države.
Nahičevanski  region –poznat i kao savršena destinacija za odmor. Postoje obilje mineralnih izvora.
Glavne znamenitosti grada  su mauzoleji Jusuf Ibn Kusejira, Momina Hatun, tvrđava Alinđa- kala (okolina Nahičevani) i poznati mostovi Hudaferin preko reke Araks.(slika Mostova I Mauzoleja Momine)

Šeki

Grad je počeo svoju istoriju čak preko 2700 godina. I smatra se jednim od najstarijih naselja i kulturnih centara Azerbejdžana. Šeki je poznat po surove, ali ipak impresivne prirode: moćni planinski venci, planinski potoci, tamno zelene šume  četinara.
U prošlosti, Šeki – glavni grad Šekinskog  kanata, koji je, nakon njegovog osvajanja u 1805, ušao je u sastav Ruskog carstva.
Za svoju dugu istoriju  ovaj grad bio je više puta razrušen.
Stari grad je gotovo potpuno uništen, tako da je u 1772  Šeki  bio potpuno izgrađen na novoj lokaciji. Zbog ovoga, većina arhitektonskih spomenika koji su preživeli do našeg doba, odnose se na period XVI -XIX v.
Glavna znamenitost  grada je  biser Azerbejdžanske arhitekture Dvorac Šekinskih  Kanov (XVIII vek), izgrađene bez  ijednog eksera.
U blizini Šeki očuvane hrišćanski spomenici  drevnih držav: u selu Kiš je jedinstvena crkva (V v),  a na periferiji grada ostala je tvrđava zvana “Gelersen - gerersen "(" Dočićeš- videćeš "). Lepote Šeki je u svoje vreme divio se  Aleksandr Dima-otac, Lav Tolstoj, Mihail Ljermontov.(slika: crkva Kiš I dvorac Šekinskih hanov)

Šemaha

Samo 130 km deli Baku  od jedne od najstarijih i najzanimljivijih gradova u zemlji - Šemaha. U IX- XVI veku grad je bio prestonica Shirvana I rezidencija  Širvanskih Šahov (do njene  preselenija  u Baku). Smešten na raskrsnici karavanskih puteva, bio je to jedan od glavnih komercijalnih i zanatskih centara na Bliskom istoku. U 1222, nakon duge opsade, Šemaha je bila porobljena i uništena od strane Mongola.  Sredinom  XVIII veka je postala je prestonica Šemahanskog kanata. U 1805 g. bila je pripojena Rusiji. Sudbina grada može se reči bila tragična. Razorni zemljotresi potresali grad u 1667, 1669, 1828, 1859, 1872 i 1902. Kao rezultat toga, razrušene mnoge istorijske spomenike. Na primer, potpuno razorena bivši Dvorac Širvanšahov (XII v.), Đuma džamiju je skoro potpuno obnovili. Od drevnih  građevina sačuvani su tvrđava Gulistan (XI-XIIvv.) - poslednje utočište Širvanšahov, Mauzolej Jedi Gumbez (Sedam Kupola) - Grob vladara Šemaha, itd.
Šemahanska zemlja  čuvena po svojim vinogradima, pašnjacima, vinima i konjacima.Ovde nema ni surove zime, ni ti prevrućeg leta-ova vrsta prirode, blaga klima, izvori mineralnih voda - sve ovo privlači turiste iz celog sveta

© 2010. Azerbejdžanski kulturni centar